Jubileumjaar 2017

We kijken met veel plezier terug op een prachtig jubilemjaar. Op 2 april 2017 was het precies 50 jaar geleden dat de eerste Bachcantate, BWV 67, door de Utrechtse Bachcantatediensten werd uitgevoerd. De viering van ons jubileumjaar is gestart met de uitvoeringen van cantate 67 en cantate 17. Van april tot december 2017 hebben we dit jubileum met vele extra’s gevierd. En met succes. We kijken terug op een mooi en zeer geslaagd jaar. Hieronder kunt u het programma nog eens bekijken en er zijn ook heel wat foto’s gemaakt. Op de pagina Foto’s staan links naar diverse albums.

 • Zondag 2 april – de officiële start
  Oud-dirigent en oprichter Wouter van Haaften heeft net als in 1967cantate 67 gedirigeerd. Het Kathedrale Koor uit Utrecht voerde cantate 17 uit o.l.v. Gerrit Maas. De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, verzorgde de inleiding.
 • Zondag 7 mei – gastpianist Mengjie Han
  Op het programma staat Cantate 12 ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’. De pianist Mengjie Han, prijswinnaar van het laatste Franz Liszt Pianoconcours, speelt een Lisztbewerking van de uitgevoerde cantate. Dirigent: Gerrit Maas. De inleiding wordt verzorgd door Rita Verdonk
 • Zaterdag 3 juni – Heel Utrecht Bacht
  Een Bach-spektakel met een middag en avond workshops, lezingen en concerten in het Academiegebouw aan het Domplein.
 • Zondag 4 juni
  Cantate 172: ‘Erschallet, ihr Lieder, erklinget, ihr Saiten!’ en cantate 59: ‘Wer mich liebet, der wird mein Wort halten’. Dirigent: Gerrit Maas. De inleider was Boris Dittrich.
 • Zondag 10 september
  Cantate 77 ‘Du sollt Gott, deinen Herren, lieben’. Dirigent: Gerrit Maas. De inleiding is gedaan door Vincent Bijlo.
 • Zondag 1 oktober
  Cantate 80 ‘Ein feste Burg ist unser Gott’. Dirigent: Gerrit Maas. De inleider was: Kardinaal Eijk.
 • De Bachreis Leipzig van 19 t/m 23 oktober
  Koor en orkest van de Bachcantates Utrecht hebben in Leipzig met veel succes in de historische Thomaskirche en in de Nikolaikirche tweemaal de cantate ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (BWV 80) uitgevoerd. In de Nokolaikirche stonden ook de 4e orkestsuite van Bach en Zadok the Priest van Handel op het programma. Naast de repetities en de concerten werden excursies georganiseerd. Kijk voor een beeldimpressie bij Foto’s.
 • Zondag 5 november
  Cantate 188 ‘Ich habe meine Zuversicht’ en voor koor het motet ‘O Jesu Christ, meins Lebens Licht’ (BWV 118). Dirigent: Gerrit Maas. De inleider was Jos van Veldhoven.
 • Zondag 3 december
  Op deze cantatezondag is het jubileumjaar afgesloten met de uitvoering van Bachs Magnificat onder leiding van Johan Rooze. Als vaste dirigent van de Utrechtse Bachcantates nam Johan, na ruim 12 jaar, afscheid op 2 december 2007. Nu 10 jaar later kwam hij terug als gastdirigent om het slotconcert van ons jubileum te dirigeren. De inleider was Beatrice de Graaf. Het was een hele mooie en feestelijke afsluiting van ons jubileumjaar onder grote belangstelling van een volle Geertekerk.

De katoenen Bachtas was voor menig bezoeker een hebbeding.

Heeft u ons jubileum-magazine gemist? Een pdf-versie vindt u hier: 50 jaar Bachcantates Utrecht.

De extra activiteiten in ons Jubileumjaar zijn mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Herason