Nieuwsbrief van 30 april 2021

Uitvoering solistencantate BWV 166 ‘Wo gehest du hin?’
We zijn blij dat Bachcantates Utrecht op zondag 2 mei (aanvangstijd 19:30 uur) weer een live-uitvoering in de Geertekerk kunnen geven. De uitvoering is via deze livestream te volgen. U kunt het programmablad met slotkoraal hier downloaden.

Bij deze uitvoering is nog geen publiek aanwezig, maar wij hopen dit bij een eerstvolgende keer wel weer te kunnen organiseren.

Bach componeerde deze plechtige cantate aan het eind van zijn eerste jaar als Thomascantor in Leipzig voor 7 mei 1724, de vierde zondag na Pasen die ‘Zondag Cantate’ wordt genoemd. In 2021 valt deze op 2 mei. De keuze voor BWV 166 is vanuit het kerkelijk jaar gezien dus een schot in de roos. En met deze ‘Zondag Cantate’ geraken we meer dan een beetje in de actualiteit van vandaag met vragen over sterfelijkheid versus verlangens naar aardse geneugtes.

Deze toon is gezet door de schriftlezing van die dag uit Johannes 16:5-15, waarin Christus zinspeelt op zijn naderende afscheid van de discipelen. Niemand van de discipelen vraagt echter “waar ga je dan heen?”, Wo gehest du hin? Geen van de discipelen kon natuurlijk overzien wat er stond te gebeuren.

Bach vindt het in deze cantate niet gepast de uitbundige weg in te slaan door een groots opgezet openings- of slotkoor, maar laat via de basstem Jezus’ woorden weerklinken (vox Christi), afgewisseld met fraaie aria’s en recitatieven verzorgd door 4 solisten.

De bezetting is als volgt:
Anna-Julia David – sopraan
David Cohen – altus
Sebastian Brouwer – tenor
Janko Fraanje – bas.

Voor meer informatie over de cantate verwijzen wij naar de website van Eduard van Hengel en kijken wij uit naar de inleiding van Evert Jan Nagtegaal, voormalig solistencoördinator bij de BCU.

Terug- en vooruitblik
Hoe is het sommige direct betrokkenen sinds de eerste lockdown maart 2020 vergaan en hoe kijken ze vooruit?

David Cohen vertelt dat in maart 2020 alles wegviel, maar dat er gaandeweg meer kleine projecten kwamen in de vorm van livestreamdiensten/concerten. Zo heeft hij op Goede Vrijdag 2 april met een solistenteam gezongen in een Meezing-Matthäus in de Amsterdamse Dominicuskerk, een project waarbij 500 mensen thuis meezongen. David is verder ook aan de Domincuskerk verbonden als zangleraar/zangcoach en heeft tijdens de pandemie de koorzangers zo geholpen in kleinere bezettingen te zingen. Hij heeft geprobeerd alle gelegenheden aan te grijpen om te blijven zingen. Hij verheugt zich op de dag dat de professionele zangers weer samen met de koorzangers mogen zingen en samen bijdragen tot een feestelijk geheel.

Het is Anna-Julia David niet veel anders vergaan. Zij is de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht enorm dankbaar dat zij zo veilig en zo normaal mogelijk lessen kon blijven volgen en dat zij met de hulp van de docenten aan haar muzikale talenten kon blijven werken. Zij is ook dankbaar deel uit te mogen maken van haar muzikale familie, het Decameron Ensemble, en kijkt naast de uitvoering van BWV166 uit naar haar volgende optreden in Muziekcentrum Vredenburg op 7 mei met het eerdergenoemde ensemble.

Evert Jan Nagtegaal verzorgt zoals gezegd de inleiding bij BWV 166. Evert-Jan is voor altijd verbonden aan de BCU vanwege zijn grote betrokkenheid als mens maar ook als solistencoördinator en als inspirerende voorzitter van een speciale commissie opgericht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de BCU. Vorig jaar maart lag hij nog op de Intensive Care van het Diakonessenhuis t.g.v. een corona-besmetting en richt zich op zijn herstel. Hij is inmiddels verhuisd van Utrecht naar Bilthoven en blijft zich inzetten als presentator van het veelzijdige radioprogramma Concertzender Actueel, met interviews, de CD van de week, de concertagenda en andere wekelijkse actualiteiten.

BWV 21 ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ project
Op vrijdag 23 april heeft onze dirigent Gerrit Maas een combi-YouTube/Zoom repetitie gehouden waarbij deel 1 en 2 van de cantate geoefend zijn. Op 30 april zijn deel 3 en 4 aan de beurt. Op woensdag 21 april heeft Gerrit de heropening van muziekcentrum TivoliVredenburg voor klein publiek meegemaakt en mocht na een sneltest van de uitvoering van BWV 21 door de Nederlandse Bachvereniging genieten in een speciaal programma met werken van Bach en van Vivaldi. We hopen natuurlijk op een net zo feestelijke heropening van de Bachcantates Utrecht in de Geertekerk met meer publiek en deelnemers, zodra het weer mag.

Overlijden Peter Erik Meihuizen
Eind april bereikte ons het droevige bericht dat de koorzanger Peter Erik Meihuizen op 21 april 2021 is overleden. Op woensdag 28 april is hij in besloten kring op de Utrechtse begraafplaats Soestbergen begraven. Hij is 86 jaar geworden. Peter was naast een gewaardeerd koorlid ook een enthousiaste vrijwilliger die heel trouw was in het ophangen van posters van de BCU-uitvoeringen en die ook veel foto’s maakte en zo een aanzienlijk fotoarchief opbouwde.

‘Bach’-huwelijk
Het leven biedt gelukkig ook nog aangename verrassingen. De koorleden Jook Elshout en Maarten ten Haaf ontmoetten elkaar op 6 januari 2019 bij de repetities en de uitvoering Cantate BWV 123 ‘Liebster Immanuel, Herzog der Frommen’. Wie van alle aanwezigen kon toen bevroeden wat er daarna zou gebeuren? Er is toen een vriendschap en liefde opgebloeid die bestendigd is door een duurzame verbintenis aan te gaan. Op 23 april 2021 heeft het burgerlijk huwelijk plaatsgevonden in aanwezigheid van kinderen, kleinkinderen en twee getuigen.

Tijdens de huwelijksvoltrekking werd ook een opname van het slotkoraal van deze cantate afgespeeld. En zodra de omstandigheden het toelaten willen Maarten en Jook ook in de kerk trouwen en hopen dan een receptie te kunnen geven. Wij zijn blij dat zij elkaar bij de Bachcantates Utrecht gevonden hebben en dat we op hun deelname aan de repetities en uitvoeringen mogen rekenen.

Op 23 april heeft dirigent Gerrit Maas in zijn online repetitie van BWV 21 ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ extra bij deze blije gebeurtenis stilgestaan door het slotkoraal van cantate 123 samen in te studeren.

Koninklijke onderscheiding voor
Joke Kammer-Veldheer

Een andere aangename verrassing is dat op 26 april onze koorcoördinator Joke Kammer-Veldheer een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Joke heeft deze onderscheiding gekregen voor 53 jaar vrijwilligerswerk op allerlei niveaus en in verschillende sectoren van de maatschappij, waarbij visie uitdragen en beleid maken haar speciale aandacht had. Daar stond Joke dan netjes aangekleed toen de burgermeester onder valse voorwendselen om 10.51 uur bij haar thuis langskwam.

Tijdens het overhandigen van het lintje, konden haar man en kinderen alleen buiten op afstand genieten van dat bijzondere moment. Gelukkig heeft haar jongste zoon het mogelijk gemaakt dat belangstellenden via een livestream/Zoom-vergadering op dezelfde moment mee konden genieten op afstand. Wij zijn ook dankbaar voor het werk dat zij als koorcoördinator voor de BCU verricht en voor haar inspirerende en sprankelende persoonlijkheid.