Nieuwsbrief van 18 mei 2022

Inhoud

Zondag 5 juni 2022
Geertekerk Utrecht – 19:30 tot 20:30 uur
Cantate:
O ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe (BWV 34)
Inleider: Jacqueline Broeyer-Bogers
Dirigent: Gerrit Maas

Terug- en vooruitblik
Wat was het een bijzondere ervaring, de uitvoering op 1 mei samen met de Nederlandse Bachvereniging. We kijken met veel plezier terug op deze feestelijke start van de viering van ons lustrum. We zijn dirigent, solisten, inleider en alle anderen die hun medewerking hebben verleend heel dankbaar voor hun inzet. Voor wie nog even wil nagenieten: een selectie van de foto’s, gemaakt door Donald Bentvelsen op zondagmiddag, vindt u in het webalbum op deze website. In de komende maanden volgen er nog meer lustrumactiviteiten, met als hoogtepunt de première van het Utrecht Magnificat op 11 september. In deze nieuwsbrief gaat het vooral over de uitvoering op 5 juni en aan het eind volgt ook nog iets over het programma voor het volgende seizoen.


Heilig vuur
Bach was een meester in wat we tegenwoordig recycling zouden noemen: hergebruik van iets ouds voor een nieuw doel. Cantate 34, die we uitvoeren op 5 juni 2022, is daar een mooi voorbeeld van. Deze Pinkstercantate werd voor het eerst ten gehore gebracht in 1727, maar de koordelen en een van de aria’s komen uit een bruiloftscantate die Bach eerder al componeerde. Het huidige slotkoor was oorspronkelijk het koor dat de huwelijksvoltrekking inleidde. De bruidegom was vermoedelijk een predikant want er wordt gesproken over een herder (de geestelijke) en zijn kudde (de gemeente). De bruiloftscantate is door Bach met een beperkt aantal aanpassingen getransformeerd tot een Pinkstercantate. Het was maar een kleine stap van het vuur van de liefde naar het vuur van de Heilige Geest, dat op afbeeldingen vaak te zien is als vurige tongen boven de hoofden van de discipelen. Het feestelijke karakter van de cantate klinkt onder andere door in de trompetten en pauken. De muzikale leiding is in handen van Gerrit Maas.


Inleider
De cantate wordt ingeleid door Jacqueline Broeyer-Bogers, voormalig PKN-predikant in de Wilhelminakerk te Utrecht en in De Morgenster te Hilversum. Hoewel Bach haar met de paplepel werd ingegoten, leerde ze zijn muziek pas echt op waarde schatten toen ze mee ging doen met Bachcantates Utrecht.


Solisten

Altus
De muzikale opleiding van countertenor Wojciech Basiakowski begon toen hij op achtjarige leeftijd ging vioolspelen en zingen in een koor. Hij studeerde af aan de Karol Lipiński Muziekacademie in Wrocław (Polen). Als 23-jarige maakte hij zijn professionele opera-debuut aan de Wroclaw Opera. Hij ontving een beurs in de kunsten van de burgemeester van Wroclaw in het academisch jaar 2018/19. Na afronding van zijn zangopleiding in Polen ging Wojciech Oude Muziek studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tegenwoordig is hij een masterstudent bij de afdeling Oude Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeert bij Xenia Meijer.


Tenor
Op 12-jarige leeftijd werd tenor Joost F. van der Linden ingeschreven in de Kathedrale Koorschool in Utrecht. Dit was de start van een sindsdien ononderbroken deelname aan vocale ensembles, van het Kathedrale Koor Utrecht tot professionele ensembles als Cappella Amsterdam en The Amsterdam Baroque Choir. Tweemaal nam hij deel aan Meesters & Gezellen voor jonge professionele zangers, samen met leden van het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam. Als freelancer zingt Joost verscheidene projecten bij het Nederlands Kamerkoor. Als solist is hij regelmatig te horen in Cantates en Passionen van J.S. Bach. Sinds 2012 werkt hij aan zijn liedrepertoire, waarvoor hij grote affiniteit aan de dag legt.


Bas
Samuel Reid Navarro (1997) studeert Docent Muziek in Leiden en Koordirectie in Utrecht bij Rob Vermeulen, met bijvakken klavecimbel van Siebe Henstra en zang van Karin van der Poel. Hij zong bij Kamerkoor JIP en de Utrechtse Studenten Cantorij, en volgde cursussen rondom het zingen van oude muziek uit de manuscripten door o.a. Schola Nusmido en Musica Temprana. Als dirigent staat hij voor Kamerkoor 4bij4, de Torenpleinkerkcantorij in Vleuten, en het koor van de OLV-kerk in Hilversum. Als veelzijdig musicus in ontwikkeling, met een specialisatie in oude en kerkmuziek, wordt hij regelmatig gevraagd om in te vallen als dirigent en zanger.


Voor koor- en orkestdeelnemers
Voor de cantate van 5 juni is aanmelden voor het koor niet nodig (een goede voorbereiding wel, zoals altijd). De koor- en orkestrepetities op vrijdag 3 juni zijn in Parnassos en beginnen om 19:00 uur. De koordeelnemers vinden downloads en andere informatie onder Bladmuziek koor. Voor de orkestdeelnemers staan de downloads bij Bladmuziek orkest. In verband met auteursrechten is voor deze pagina een inlog vereist.

Koor- en orkestdeelnemers die zich hebben aangemeld voor de ‘preview’ van het Utrecht Magnificat op 15 juni a.s. krijgen daarover apart bericht.


Jaarlijkse donatie
Het bestuur vraagt nogmaals uw aandacht voor de donateursbrief van mei 2022 die u onlangs ontving. We vragen u vriendelijk om uw gulle gaven over te maken naar NL37 INGB 0000 1013 01 t.n.v. Stichting Utrechtse Bachcantatediensten, onder vermelding van ‘donatie 2022’.


Programma 2022/23
Na de uitvoering op 5 juni en (voor degenen die daaraan meedoen) de preview van het Utrecht Magnificat op 15 juni breekt de zomervakantie aan, maar in september pakken we de draad weer op. Het programma 2022/23 begint meteen goed met de wereldpremière van het Utrecht Magnificat op 11 september, maar ook daarna staat er veel moois op het programma. Nieuwsgierig? Neem alvast een kijkje!