Nieuwsbrief van 16 oktober 2024

Inhoud
  • Vertrouwen en bemoediging
  • Inleider
  • Solisten
  • Voor koor- en orkestdeelnemers
  • Aanmelding Johannes-Passion – deadline 1 november!
Zondag 3 november

Geertekerk Utrecht – 19:30-20:30 uur
Cantate: Wer nur den lieben Gott lässt walten (BWV 93)
Motet: Fürchte dich nicht, ich bin bei dir (BWV 228)
Inleider: Gert Knepper
Dirigent: Gerrit Maas

LET OP: koordeelnemers konden zich eerder inschrijven voor deelname aan het motet Fürchte dich nicht, ich bin bei dir. Die inschrijving is nu gesloten omdat het maximum aantal deelnemers is bereikt. Zonder voorafgaande aanmelding is meezingen met het motet helaas niet mogelijk. U bent natuurlijk wel van harte welkom om de uitvoering te komen beluisteren.


Vertrouwen en bemoediging

Van de 45 koraalcantates die Bach schreef, sluit de cantate Wer nur den lieben Gott lässt walten (BWV 93) misschien wel het beste aan bij het koraal waarop de cantate gebaseerd is: in alle delen zijn onderdelen van de koraaltekst en -melodie terug te vinden. Het koraal werd in 1641 geschreven door de jonge dichter en componist Georg Neumark, die had moeten vluchten uit zijn moederland Thüringen voor het geweld van de Dertigjarige Oorlog en pas na veel omzwervingen een nieuw tehuis vond in Kiel. Het thema is dan ook niet voor niets aanvaarding en Godsvertrouwen, ook in moeilijke omstandigheden.

Het motet Fürchte dich nicht, ich bin bei dir (BWV 228) componeerde Bach vermoedelijk al in 1714. Het motet bestaat uit een achtstemmig en grotendeels homofoon eerste deel gevolgd door een polyfone vierstemmige koraalbewerking. Helemaal aan het einde keert de achtstemmigheid nog even terug. De tekst is gebaseerd op twee verzen uit het oudtestamentische bijbelboek Jesaja en die allebei beginnen met de bemoedigende woorden ‘Fürchte dich nicht’ (vrees niet).


Inleider

Inleider is Gert Knepper. Hij studeerde klassieke taal- en letterkunde (= Oudgrieks en Latijn) en werkte op diverse middelbare scholen en aan de Universiteit Utrecht. Gert zong vele jaren bij de Nederlandse Bachvereniging, publiceert in zijn vakgebied en is de auteur van Floresmens (over de ontdekking van de oeroude Indonesische ‘minimens’)


Solisten

Sopraan

Foto: Marco Borggreve

Sopraan Esther Kouwenhoven (1991) studeerde in 2018 cum laude af bij Lena Lootens aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Ze trad op als soliste in verscheidene oratoria. Esther was prijswinnares in de Sweet Sorrow Award (2021), de internationale ‘Bell’Arte’ zangwedstrijd (2018) en het ‘Bach Vocalistenconcours’ (2016). Voor meer informatie: estherkouwenhoven.com.


Alt

Alt-mezzo Merel van Schie kreeg op zesjarige leeftijd haar eerste vioollessen. Tien jaar later stapte zij over naar de altviool en studeerde zij aan het Utrechts Conservatorium. Inmiddels had zij haar liefde voor het zingen ontdekt en studeerde zij, eveneens aan het Utrechts Conservatorium, bij Henny Diemer. Zij volgde de operaklas van Monique Wagemakers en diverse masterclasses.


Tenor

Tenor Tigran Matinyan studeerde zang in Moskou en verhuisde in 2015 naar Nederland om de Master Early Music te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij trad op met ensembles als Collegium Vocale Gent en ABC. Momenteel is hij een van de vaste leden van het Koor van De Nationale Opera in Nederland.


Bas

Bas-bariton Wessel van der Ham begon zijn studie klassieke zang aan het Utrechts Conservatorium en zette die vanaf 2021 voort aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier richt hij zich momenteel op Oude Muziek. Wessel wordt regelmatig gevraagd als solist, ensemble- en koorzanger. Met het [H]éros ensemble, waar hij bas en penningmeester is, treedt Wessel regelmatig op.


Voor koor- en orkestdeelnemers

De repetities voor koor en orkest op vrijdag 1 november zijn in Parnassos en beginnen om 19.00 uur. Daarnaast is er op zondag 3 november, voorafgaand aan de reguliere repetitie van 13.30 uur in de Geertekerk, een extra repetitie voor het motet gepland van 10.00 tot 12.30 uur in Parnassos. Daarna volgt zoals gebruikelijk de repetitie van 13.30 uur in de Geertekerk. Koordeelnemers worden bij alle repetities verwacht.

Voor het koor staan de downloads bij Bladmuziek koor. De downloads van de partijen voor het orkest staan klaar op Bladmuziek orkest. Voor deze pagina moet worden ingelogd.


Aanmelding Johannes-Passion
Deadline 1 november!

Het is zo ver: koordeelnemers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor deelname aan de uitvoering van de Johannes-Passion (versie 1725) op zondag 6 april 2025: het sluitstuk van de viering van het 300-jarig jubileum van de grote cyclus van koraalcantates die Bach in 1724 en 1725 componeerde. Bach sloot die cyclus af met de uitvoering van een nieuwe editie van de Johannes-Passion. Een goede reden om dit prachtige stuk ook bij de BCU op het programma te zetten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via dit formulier.

De kosten voor dit bijzondere evenement zijn hoog. Daarom vragen we van de koordeelnemers een bijdrage van 60 euro. Bij dit bedrag is de bladmuziek inbegrepen (de bladmuziek van de meer bekende editie 1724 van de Johannes-Passion wijkt te veel af van de editie 1725 die wij gaan uitvoeren en kan daarom niet gebruikt worden). Als 60 euro voor u echt niet haalbaar is, dan is halvering van deze bijdrage in overleg met de penningmeester mogelijk.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de muziek thuis instuderen en deelnemen aan alle repetities. Voor het koor vallen die deels samen met de reguliere koorrepetities voor de maandelijkse cantates, namelijk op vrijdagavond 3 januari, vrijdagavond 28 februari, zondagmiddag 2 maart en vrijdagavond 4 april. Daarnaast repeteert het koor op zaterdag 29 maart de hele dag, op zaterdag 5 april tot 14.30 uur en op zondag 6 april ’s middags. Het exacte repetitieschema is als download te vinden bij Bladmuziek koor.

Uiterste datum voor de aanmelding is 1 november 2024. Het aantal deelnemers is vanwege de beschikbare ruimte gemaximeerd op 80 zangers. Na 1 november hoort u of u geplaatst bent. Zo ja, dan ontvangt u een betaalverzoek en krijgt u nadere informatie over de repetities en de wijze waarop u de bladmuziek in bezit kunt krijgen. Koordeelnemers die regelmatig en frequent deelnemen aan de cantate-uitvoeringen van de BCU krijgen voorrang bij de plaatsing op voorwaarde dat hun aanmelding uiterlijk op 1 november binnen is.