Nieuwsbrief van 17 mei 2023

Inhoud
  • Met vallen en opstaan
  • Hoe meer zielen…
  • Inleider
  • Solisten
  • Jaarlijkse donatie
  • Voor koor- en orkestdeelnemers

Geertekerk Utrecht – 19:30-20:30 uur
Cantate: Gelobet sei der Herr, mein Gott (BWV 129)
Inleider: Brecht Molenaar
Dirigent: Gerrit Maas

Met vallen en opstaan

Cantate BWV 129 werd door Bach geschreven voor Trinitatis 1727, het feest van de Drievuldigheid dat valt op de zondag na Pinksteren. De cantate is dan ook opgebouwd rondom de Drie-eenheid van God: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. In Leipzig was Trinitatis geen officiële kerkelijke feestdag, maar Bach pakte desalniettemin flink uit, met een jubelend openingskoor en een volledig koperblaasensemble. Daar was een concrete reden voor. Drie jaar eerder, met Trinitatis 1724, was Bach begonnen aan een cyclus van cantates gebaseerd op koralen uit het kerkelijk liedboek.

Zijn doel was om die cyclus precies een jaar later, met Trinitatis 1725, feestelijk af te sluiten, maar halverwege overleed Andreas Stübel, dichter en voormalig conrector van de Thomasschool. Mogelijk was hij de tekstschrijver die de middelste verzen van de koralen tot aria’s en recitatieven omwerkte en was door zijn overlijden de klad erin gekomen. In ieder geval pakte Bach in 1727 de draad weer op met de cantate ‘Gelobet sei der Herr, mein Gott’, die uiteindelijk als afsluiting voor de nog incomplete cyclus moest gaan dienen. Hij baseerde de aria’s op de bestaande koraalverzen en liet de recitatieven achterwege, maar een feestelijk karakter mocht niet ontbreken. En daar genieten we nu nog steeds van!


Hoe meer zielen…

We zijn elke maand weer blij met de belangstelling van het publiek voor de cantate die wordt uitgevoerd. Wat zou een uitvoering zijn zonder enthousiaste luisteraars en zonder applaus na afloop? Maar het allermooist is toch een volle zaal en eerlijk is eerlijk: dat halen we lang niet alle keren. Dus schroom niet en nodig ruimhartig familie, vrienden, collega’s of buren uit om te komen luisteren, bijvoorbeeld door ze deze nieuwsbrief toe te sturen. De Geertekerk biedt ruimte genoeg: iedereen is van harte welkom en na afloop is er gelegenheid om gezellig na te praten met een kop koffie of een drankje.


Inleider

De cantate wordt ingeleid door Brecht Molenaar. Zij is al jarenlang enthousiast betrokken bij de Utrechtse Bachcantates: eerst enkel als koorzanger, later ook als inleider. Ze werkte lang als humanistisch geestelijk verzorger. Nu doceert, schrijft en spreekt ze over goede zorg en (religieus) humanisme.


Solisten

Sopraan

Alison Lau is een veelzijdige sopraan met een repertoire dat loopt van de vroege barok tot moderne muziek. Alison zong recent met Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra and Choir. Onder haar eerdere optredens waren concerten in de Berliner Philharmonie en de Laeiszhalle in Hamburg met Al Ayre Español onder leiding van Eduardo Banzo López, Bachs ‘Hohe Messe’, en Vivaldi’s ‘Gloria’ onder directie van Jonathan Cohen.

Alison studeerde aan de Hong Kong Academy for Performing Arts en het New England Conservatory of Music in Boston en won prijzen in verschillende competities. Momenteel verblijft ze in Amsterdam om te studeren en zich te specialiseren in Oude Muziek. Voor meer informatie zie www.alisonlau.com.


Alt

Mezzosopraan Sophia Faltas ontdekte de oude muziek als zangeres bij de Nationale Koren. Projecten met dirigenten als Jordi Savall, Sir John Eliot Gardiner en Ton Koopman wekten haar interesse voor vroege repertoires en hun historisch geïnformeerde uitvoering.

Ze ontwikkelde zich als soliste aan de conservatoria van Groningen, Amsterdam en Den Haag en werkt met groepen als Sollazzo Ensemble, Collegium Vocale Gent en Cappella Amsterdam. Ze vertolkt regelmatig de alt-solo in barokoratoria, passies en cantates. Naast haar muzikale activiteiten studeert ze Midden-Oostenstudies aan de Universiteit Leiden.


Bas

De Australische bas Jonty Coy volgde een master Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en een bachelor Philosophy (Honours) aan het UWA Conservatorium of Music in Perth, Australië.

Tijdens zijn studie ontving hij diverse beurzen en prijzen, waaronder de David Tunley Music Scholarship en de Lady Callaway Medal for Music. Jonty wordt veel gevraagd als solist. Hij heeft gewerkt met verschillende professionele koren in zowel Australië als Nederland, zoals het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, Cappella Pratensis, het Netherlands Bach Orchestra & Choir, Ensemble Cacophony, Hemony Ensemble, Giovanni Consort en Consort of St. George’s Cathedral in Perth. Behalve als zanger is Jonty ook actief als professionele fluitist, gespecialiseerd in historische uitvoeringspraktijk.


Jaarlijkse donatie

Graag vragen we bij deze nog even uw aandacht voor de donateursbrief 2023 die u onlangs ontving. Misschien heeft u al gedoneerd: hartelijk dank! Maar als u zover nog niet was, dan bij deze nogmaals het vriendelijke verzoek om uw gulle gaven over te maken naar NL37 INGB 0000 1013 01 t.n.v. Stichting Utrechtse Bachcantatediensten, onder vermelding van ‘donatie 2023’.


Voor koor- en orkestdeelnemers

De koor- en orkestrepetities op vrijdag 2 juni zijn in Parnassos en beginnen om 19 uur. De koordeelnemers vinden downloads en andere informatie onder Bladmuziek koor. Voor de orkestdeelnemers staan de downloads bij Bladmuziek orkest. In verband met auteursrechten is voor deze pagina een inlog vereist.