Nieuwsbrieven aan koordeelnemers

Bericht van 31 mei 2021

We blijven nog even repeteren
Tot nu toe hebben we voor ons BWV 21-project ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ al verschillende online repetities voor de stemgroepen gehouden. Maar op 4 juni a.s. (vrijdagavond 20:00 uur) pakt onze dirigent Gerrit Maas dit traject door naar de consoliderende fase. We gaan nu met alle stemgroepen tegelijk werken aan deel 1,2,3 en 4 van deze cantate. Even vaart zetten dus, maar intussen zitten de noten bij jullie al redelijk op hun plek en moet het allemaal wel vlotjes kunnen gaan.

Meedoen via Zoom óf YouTube
Je kunt weer via Zoom óf YouTube aan de repetitie meedoen. Kort voordat de Zoom-sessie begint is de YouTube-livestream pas beschikbaar. Allebei tegelijk volgen is niet te doen omdat er een vertraging zit in de YT-livestream. De repetitie begint om 20.00 uur en duurt een uur of meer indien nodig. Je kunt vanaf 19:45 uur op Zoom inloggen.

Belangrijke links voor 4 juni a.s.
Vrijdag 4 juni om 19:45 uur april kun je op Zoom inloggen door op de volgende link te klikken:
Zoom-repetitie
Zoom toegang: Meeting ID: 814 0995 8810, Passcode: 016946.

Vanaf het moment dat de Zoom-sessie is gestart kan je de YouTube-livestream volgen. Bezoek hiervoor het kanaal van de Bachcantates Utrecht PR. Om het volgen van de livestreams te vereenvoudigen heeft Gerrit Maas speciaal een maatnummering van de koorpartituur geschreven. Zie toevoeging onder Klavieruittreksel op de Projectpagina van deze website. Zie de Projectpagina  ook voor het bekijken van eerdere YouTube-repetities en alle andere relevante informatie.

Samen aan het scherm gekluisterd
De enthousiaste reacties van koorzangers op de livestream-repetities van ons prachtige cantateproject BWV 21 ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ blijven nog steeds binnenkomen. Dirigent Gerrit Maas voorzag de koorzangers, zoals gebruikelijk, van goede aanwijzingen, interessante achtergrondinformatie en beluisterde met ons samen ook mooie Spotify-opnames door diverse uitvoerenden.

We zijn voorlopig voor dit project nog samen aan het scherm gekluisterd, maar kijken uit naar de dag dat koor en orkest BWV 21 met meer dan 100 mensen weer in de Geertekerk mogen uitvoeren. We gaan ervan uit dat dat pas over enige tijd zal zijn, bijvoorbeeld in september, als de meeste mensen gevaccineerd zijn en weer van alles is toegestaan. Maar wàt een feest zal het zijn om het nieuwe seizoen met deze cantate te beginnen!

Wat doen we in de tussentijd?
Tot de tijd dat de uitvoering van BWV 21 mogelijk is, kunnen we misschien – voor de zangers die dat willen – een moment plannen waarop we met musici en Gerrit als dirigent met elkaar kunnen spelen en zingen. Alles hangt natuurlijk af van de versoepelingen en mogelijkheden.

Daarmee rekening houdende willen we met een Inschrijfformulier graag inventariseren of er onder de zangers belangstelling voor is. We moeten natuurlijk het nodige organiseren, vandaar de oproep om je via dit Formulier vóór 14 juni op te geven voor Bach-zangactiviteiten op zondag 4 juli a.s.

Op 18 juni bekijken we de situatie en nemen een besluit. Je krijgt daarna zo snel mogelijk bericht of het doorgaat en je krijgt dan ook meer informatie over het repertoire en tijden.

Veel succes en tot later!


Bericht van 22 april 2021

Nu even doorpakken
Tot nu toe hebben we voor ons BWV21-project ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ online repetities voor de afzonderlijke stemgroepen gehouden. Maar op 23 april (vrijdagavond 20:00 uur) pakt onze dirigent Gerrit Maas dit traject door naar de volgende fase. We gaan nu met alle stemgroepen tegelijk werken aan deel 1 en 2 van deze cantate. Op 30 april (vrijdagavond), eveneens vanaf 20.00 uur, wordt door alle stemgroepen tegelijk aan deel 3 en 4 van deze cantate gewerkt.

Je kunt via Zoom óf YouTube aan beide repetities meedoen
Kort voordat de Zoom-sessie begint is de YouTube-livestream pas beschikbaar. Allebei tegelijk volgen is niet te doen omdat er een vertraging zit in de YT-livestream. De repetities beginnen om 20.00 uur en duren elk een uur. Je kunt vanaf 19:45 uur op Zoom inloggen.

Belangrijke links voor 23 en 30 april
Aanstaande vrijdag 23 april om 19:45 uur april kun je op Zoom inloggen door op de volgende link te klikken: Zoom-repetitie 23 april 20:00 uur
Meeting ID: 873 2170 9884
Passcode: 285607

Volgende week vrijdag 30 april om 19:45 uur kun je op Zoom inloggen door op de volgende link te klikken: Zoom-repetitie 30 april 20:00 uur
Meeting ID: 824 6928 8754
Passcode: 634770

Vanaf het moment dat de Zoom-sessie is gestart kan je de YouTube-livestream volgen. Bezoek hiervoor het kanaal van de Bachcantates Utrecht PR

Zie de pagina van Project BWV 21 voor het bekijken van eerdere YouTube-repetities.

Save the date!!!
Op zondag 2 mei voeren we de cantate ‘Wo gehest du hin?’ (BWV166) met vier solisten en een klein instrumentaal ensemble uit. Meer informatie hierover volgt volgende week in de Nieuwsbrief voor belangstellenden, bezoekers en deelnemers van de Bachcantates Utrecht.


Bericht van 1 maart 2021

Samen aan het scherm gekluisterd
We zijn blij met de vele enthousiaste en hartverwarmende reacties van koorzangers op de livestream repetities van het eerste koordeel van ons prachtige cantateproject BWV21 ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ op 19 en 21 februari. Dirigent Gerrit Maas voorzag de koorzangers, zoals gebruikelijk, van goede aanwijzingen, doorregen met interessante achtergrondinformatie, met een leuke mix van serieus, luchtig en speels. In de YouTube live-chat liet een tenor zijn waardering als volgt blijken: “Ich hatte viel Bekümmernis, aber meine Seele ist nun erquickt!”

Wat fijn dat zoveel koorzangers hebben deelgenomen aan de livestream-repetities of later hiernaar hebben gekeken. De altenrepetitie leverde maar liefst 96 views op, terwijl de bassenrepetitie 54 views en de tenorenrepetitie 42 views opleverden. We hopen natuurlijk dat nog meer koorzangers en vooral sopranen onze volgende livestreams zullen volgen. De sopranen die zich nog willen aansluiten kunnen natuurlijk op de link van de eerste sopranenrepetitie klikken, zodat ze het eerste koorstuk nog kunnen instuderen. Overigens blijven alle livestreams als video-opname beschikbaar.

We zijn voorlopig voor dit project nog samen aan het scherm gekluisterd, maar kijken uit naar de dag dat koor en orkest BWV21 met meer dan 100 mensen in de Geertekerk weer mogen uitvoeren. Na deze verfrissende start willen wij samen met dirigent Maas dit mooie cantateproject doorpakken. Op 5 en 7 maart zijn de volgende livestream-repetities op ons YouTube-kanaal. De koorzangers zullen zich dan concentreren op het tweede koordeel. Daarna willen we op 19 en 21 maart het derde en vierde koordeel repeteren.

Alle hulpmiddelen op onze website
Om het volgen van de livestreams te vereenvoudigen heeft Gerrit Maas speciaal een maatnummering van de koorpartituur geschreven. Zie toevoeging onder Klavieruittreksel op de Projectpagina van deze website.

Op de Projectpagina vind je ook alle overige hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het instuderen zoals de video-fragmenten van alle delen per stemgroep die door de solisten Anna-Julia David (sopraan), Merel van Schie (alt), Dierick Aartsen (tenor) en Janko Fraanje (bas) zijn ingezongen. Uiteraard staan daar binnenkort de links naar de livestream-repetities klaar en ontbreken de midi-files niet.

Veel succes met het huiswerk!

Videogroet van oud-dirigent Johan Rooze
De enthousiaste en hartverwarmende reacties blijven niet beperkt tot de koorleden. Onze inspanningen zijn Johan Rooze, dirigent van 1996 tot 2008, niet ontgaan en hij stuurt ons een digitale groet vanuit Zuid-Korea om ons allemaal een hart onder de riem te steken en ons plezier met dit speciale cantateproject te wensen.


Bericht van 13 februari 2021

Lekker bezig zijn met Bach
Ondanks de bekommernissen van deze harde lock-down versnelt de hartslag van Bachcantates Utrecht. Niet alleen door de gedachte aan tijden waarop we weer samen Bach mogen zingen, spelen en beluisteren, maar ook door de lancering van een nieuw project. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de steun van onze donateurs. Daarmee kunnen wij online lekker bezig zijn met Bach en tegelijkertijd naar de uitvoering van een cantate toewerken wanneer de omstandigheden dat weer toelaten.


Dirigent Gerrit Maas kondigde dit project vorige maand al aan op YouTube. Zijn keuze is daarbij gevallen op het instuderen van zijn favoriete Bachcantate BWV 21 ‘Ich hatte viel Bekümmernis’. Op 10 januari werden de koorstukken, met de voor ons bekende Bachsolisten, in de Geertekerk in beeld en geluid opgenomen, terwijl Conrad Hoogenboom bezig is de geluidsbestanden (midi-files) van dezelfde koorstukken aan te maken. Beeld- en geluidsbestanden zijn al op deze website gezet, zodat de koorzangers die kunnen instuderen. Ook de midi-files van de koordelen 2 en 6, evenals het klavieruittreksel, zijn op de projectpagina nu beschikbaar. Zie Project BWV 21.

Cantate 21 is uitermate geschikt om naartoe te werken omdat deze door Bach zelf is aangeduid als ‘per ogni tempo’, dus voor uitvoering op elk moment in het kerkelijk jaar. Bovendien telt deze cantate veel koorpartijen, zodat het heel fijn is om hier langer aandacht aan te besteden. Daarnaast is het één van de mooiste cantates binnen het Bachcantate-oeuvre. In het eerste deel zit volgens Gerrit een heel schrijnende hobosolo, gevolgd door een droevig koorstuk. De cantate eindigt met een hoopvol Halleluja, waarmee je boven de bekommernissen van deze tijd kunt uitstijgen.

De repetities als livestream op YouTube
Voor de koorleden zijn de volgende repetitiedata gepland:
• Alten: vrijdag 19 februari, 19:00-20:00 uur.
• Tenoren: vrijdag 19 februari, 20:30-21:30 uur.
• Bassen: zondag 21 februari, 19:00-20:00 uur.
• Sopranen: zondag 21 februari, 20:30-21:30 uur.

De livestreams worden via onze website op de pagina van het project weergegeven. De repetities van 19 en 21 februari zijn de eerste van een reeks. De volgende repetities vinden plaats op 5 en 7 maart. De data van de daarna volgende repetities zullen via deze Nieuwsbrief en op de BCU-website bekendgemaakt worden.

Gerrit Maas houdt deze online-repetities op YouTube, via een livestream op het kanaal van de BCU. Naast het inzingen en het doornemen van de koorstukken, besteedt hij ook aandacht aan algemene Bach-zing-tips en voorziet hij de deelnemers van achtergrondinformatie over de cantate. Tijdens deze online-repetities kunnen koorzangers via een live-chat met de dirigent communiceren. U heeft geen microfoon of webcam nodig, alleen een computer met toetsenbord of een tablet/smartphone. Heeft u de livestream gemist? Geen probleem, de repetitie blijft als opname op de website beschikbaar.

De BCU streeft ernaar deze cantate uit te voeren wanneer we weer met 100 mensen in de Geertekerk bij elkaar kunnen komen. De online-repetities staan open voor iedere geïnteresseerde die deze cantate wil instuderen.

Bestuurswissels
Een nieuwe impuls – zij het minder krachtig dan samen Bach zingen en spelen – gaat ook uit van een wisseling van de wacht in het bestuur.

Bernadette de Zeeuw heeft na 4 jaar haar taak van secretaris beëindigd. Bernadette heeft met grote toewijding het secretariaat grondig gereorganiseerd, het structuur gegeven en het archief weer helemaal bijgewerkt. Het bestuur is Bernadette hier zeer dankbaar voor. We zullen haar lach in het bestuur gaan missen, maar zien haar na de coronaperiode gelukkig weer terug in het koor.

Na enkele maanden in het bestuur heeft Jacqueline Broeyer-Bogers de taak als vicevoorzitter weer neergelegd; zingen in het koor en zo nu en dan inleider zijn spreekt haar meer aan.

Hieke Vriezen en Arnold Rietveld zijn de nieuwe bestuursleden. Hieke is een liefhebber van de muziek van Bach en woont om die reden regelmatig Bachcantateuitvoeringen bij. Hieke is jurist en speelt voor haar plezier piano. Zij heeft er zin in om in haar vrije tijd zich met totaal iets anders dan haar werk bezig te houden, en als jurist past de rol van secretaris heel goed. Daarnaast neemt Arnold Rietveld de PR-functie op zich.

Arnold is al sinds 1996 als koorzanger samen met zijn vriendin Ella Schoonhoven bij de BCU betrokken en werkte in het lustrumjaar van de BCU in 2017 als redacteur mee aan een speciale Bach-glossy. Hij zingt bij de Schola Davidica en de Nicolai Cantorij en heeft al jarenlange PR-ervaring als redacteur van het lokale kerkblad van de Protestantse Gemeente Utrecht dat nu PUP (Platform Utrechtse Protestanten) heet.