Zondag 8 september 2019

Geertekerk Utrecht – 19:30 tot 20:30 uur
Bachcantate: Höchsterwünschtes Freudenfest – BWV 194
Inleider: Maarten van der Bijl
Dirigent: Gerrit Maas

Op zondag 8 september starten we het nieuwe seizoen Bachcantates in de Geertekerk om 19:30 uur met cantate 194: ‘Höchsterwünschtes Freudenfest’. Een toepasselijke keuze. Bach componeerde deze cantate immers ter viering van de herbouw van de kerk van Störmthal, een dorpje bij Leipzig, en van de aanschaf aldaar van een nieuw orgel. Precies zoals deze zondag ook in de Geertekerk een nieuw kistorgel in gebruik zal worden genomen. Het is een lange cantate (12 delen) waarvan het openingsdeel een ware uitdaging vormt voor het koor. Koor en orkest staan onder leiding van Gerrit Maas. De solisten zijn: Elise van Etten (sopraan), Jasper Dijkstra (tenor), Joep van Geffen (bas). Het slotkoraal uit deze cantate wordt met het publiek ingestudeerd en aan het einde van de uitvoering meegezongen. De inleider is Maarten van der Bijl. Een artikel over het nieuwe kistorgel door Maarten kunt u hier als bijlage downloaden. De toelichting op cantate 194 vindt u op de geheel vernieuwde website van Eduard van Hengel. Lees meer over Meedoen of Bijwonen.

Toegang is vrij, collecte bij de uitgang. De kosten van onze maandelijkse cantate-uitvoeringen zijn hoog. Wij vragen geen entreegeld, maar stellen uw bijdrage aan de collecte na afloop zeer op prijs. Richtbedrag is €12,50 of anders wat naar uw draagkracht mogelijk is.

Twee uitvoeringen van cantate 194
Deze zondag wordt cantate 194 ook gezongen en gespeeld tijdens de kerkdienst van de Remonstrantse Gemeente Utrecht om 10:30 uur in de Geertekerk. Het orkest van Bachcantates Utrecht begeleidt dan het Kamerkoor van de Geertecantorij. Net als in de avonduitvoering zijn de solisten Elise van Etten (sopraan), Jasper Dijkstra (tenor) en Joep van Geffen (bas). De muzikale leiding is in handen van Maarten van der Bijl.

Voor koor- en orkestdeelnemers
Koor en orkest repeteren op vrijdagavond 6 september vanaf 19:00 uur in Parnassos, Kruisstraat 201, 3581 GK Utrecht. Kijk op deze website voor de routebeschrijving bij Repetitieadressen met informatie over parkeermogelijkheden. Kom op tijd, zie ook Repetitieschema.

Op de pagina Bladmuziek koor staan de links naar de aangepaste koorpartituur en midi-files (oefenbestanden voor hulp bij het instuderen). Onze dirigent Gerrit Maas heeft besloten de versie in G uit te voeren. Deze staat 1,5 toon lager dan de oorspronkelijke uitgave. Voor het orkest zijn de partijen te downloaden op  Bladmuziek orkest. Voor deze pagina is een inlog vereist.