Elk eerste weekend van de maand, behalve in juli en augustus, wordt een Bachcantateproject georganiseerd waarvan het concert op zondagavond plaatsvindt. Dat concert heeft twee extra's: een meditatieve toelichting bij de tekst en de muziek en - na even oefenen - het vierstemmig meezingen van het slotkoraal door het publiek.

Al bijna 45 jaar klinkt tienmaal per jaar een kerkelijke cantate van Johann Sebastian Bach in een bijeenkomst van ongeveer een uur in de Utrechtse Geertekerk. Geen kerkdienst, geen preek, gebed of psalmengezang, maar toch - voor wie het zo wil ervaren - een weldaad voor de ziel. Toegang is gratis, na afloop van het concert is er een collecte. Meedoen of bijwonen staat voor iedereen open.

de doorloop

De eerste Utrechtse Bachcantatedienst werd op 2 april 1967 georganiseerd door het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest) en de toenmalige Universitaire Kapeldiensten. In 1976 is de Stichting Utrechtse Bachcantatediensten opgericht. De stichting is vrij van kerkelijke of andere bindingen en financieel afhankelijk van donateurs en de collectes. De Bachcantatediensten worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Gemeente Utrecht.

Dirigenten

De dirigenten die in het verleden de Bachcantates hebben geleid zijn o.a. Wouter van Haaften, Bob Brouwer, Jaap Hillen, Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Marijke van Klaveren, Johan Rooze en Gijs Leenaars. Gijs Leenaars heeft aan het einde van seizoen 2011-2012, tijdens de 'Nacht van Bach' op 22 juni, officieel afscheid genomen. Tijdens afwezigheid van Gijs door een blessure zijn Gerrit Maas en Roel Vogel in 2011 en 2012 vaste invallers geweest. Sinds 1 januari 2013 is er weer een eenhoofdige artistieke leiding en leidt Gerrit Maas als vaste dirigent de Bachcantatediensten.

Gerrit Maas

Gerrit Maas is koor- en orkestdirigent. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orkestdirectie bij Lucas Vis aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast volgde hij directielessen bij Jos Vermunt en Johan Rooze, en masterclasses bij onder andere Helmuth Rilling, Georg Grün en Jorma Panula. Bij een schoolvoorstelling van Mozarts 'Zauberflöte' maakte hij op zeventienjarige leeftijd zijn debuut als dirigent. In 2009 sloot hij zijn conservatoriumstudie af met twee uitvoeringen van Beethovens 'Negende symfonie'.

In het verleden werkte Gerrit onder andere met kamerkoor Concerto Cherise en met Studenten Philharmonisch Orkest Muse Art. Ensembles van het Conservatorium van Amsterdam leidde hij in vocale werken van Monteverdi en in nieuw werk van Jacob ter Veldhuis voor saxofoonorkest en elektronica. Als repetitor en assistent-dirigent werkte hij onder andere voor het Toonkunstkoor Amsterdam, het Philharmonisch Orkest Mozart en het Utrechts Studenten Koor en Orkest, dat hij ook leidde in een uitvoering van Bachs 'Hohe Messe' op het festival Europa Cantat. Gerrit Maas is de vaste dirigent van Vocaal Ensemble Kwarts in Haarlem, van Vocalise in Ede en van Consort de Kleine Johannes in Utrecht.

Sinds 2011 is hij een van de invallers als dirigent van de Utrechtse Bachcantatediensten, waar hij vanaf 1 januari 2013 wordt aangesteld als vaste dirigent. Maas is tevens dirigent van het Utrechts Kamerkoor 4 bij 4 en, met ingang van het najaar 2012, de Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek. Ook is hij organist van de Thomaskerk in Zeist. Daarnaast is hij actief als organist en continuospeler op klavecimbel, orgel en violone.

Lees verder over Meedoen of Bijwonen.