Iedereen mag meedoen is het devies. Geoefende instrumentalisten en zangers die vlot van blad kunnen zingen, zijn van harte welkom. Lidmaatschap kennen we niet, kledingvoorschriften of contributie evenmin. We houden geen audities. Doet u regelmatig mee, dan verwachten wij van u dat u helpt bij de nodige werkzaamheden en royaal aan de collecte bijdraagt of donateur wordt. Alleen dan kan dit initiatief blijven bestaan!

Deelnemen aan koor...

Iedereen die graag zingt en muziek kan lezen, kan zo vaak meedoen in het koor als hij of zij wenst. U hoeft zich niet aan te melden maar u komt, goed voorbereid, naar de vrijdagavondrepetitie en u oefent gewoon mee. Goed voorbereid betekent, dat u de partij goed kent en zelfstandig kunt zingen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Zie toelichting hieronder voor het aanschaffen of downloaden van bladmuziek en het gebruik van midi-files bij het instuderen.  

2009rep2

foto: © Sjaak Ramakers

Wie aan een cantate meedoet, verplicht zich op vrijdagavond (19.00 tot 22.00 uur) en op zondagmiddag (13.15 tot 15.30 uur) en zondagavond (18.30 tot ongeveer 20.30 uur) aan alle repetities voor die cantate deel te nemen. Ook wanneer een extra repetitie wordt ingelast. Wie vrijdag afwezig was, kan dus op zondag niet meezingen. In onze maandelijkse digitale nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van repetities, tijden en locaties en sturen we een link voor het downloaden van de bladmzuiek. Ook vindt u hierin achtergrondinformatie over de cantate, de solisten en de dirigent. Inschrijven voor de Nieuwsbrief kunt u doen door uw naam en e-mailadres op te geven in de rechterkolom op deze website. 

...en orkest

Het orkest bestaat uit goed geschoolde en geoefende amateurs. Wilt u meespelen in het orkest, dan kunt u per e-mail contact opnemen met de orkestcoördinator. U krijgt tweemaal per seizoen de gelegenheid voor een of meer cantates in te schrijven.

2007uitv2

De orkestcoördinator maakt op de inschrijvingen de definitieve indeling. De repetitie voor het orkest op vrijdagavond begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad kan de repetitie korter duren). Op zondagmiddag is de orkestrepetitie van 15.00 tot ongeveer 17.00 uur. De doorloop begint om 18.30 met aansluitend de uitvoering van 19.30 tot 20.30 uur. Wie is ingedeeld en toch verhinderd te komen, wordt verzocht dit zo spoedig mogelijk bij de orkestcoördinator te melden en in overleg zo mogelijk voor een vervanger te zorgen.

De dirigent

Sinds 1 januari 2013 is Gerrit Maas vaste dirigent van de Utrechtse Bachcantatediensten. Bij afwezigheid wordt hij vervangen door een van onze invallers. Zie Agenda voor informatie over programma, dirigent en solisten.

De solisten

De Stichting biedt bij voorkeur aankomende en net afgestudeerde beroepszangers een podium om solistische ervaring op te doen. Uiteraard zijn ook ervaren zangers van harte welkom.

 201011solisten4

foto: © Herman Jan te Loo

Bladmuziek en midi-files voor koorleden

Vanaf september 2010 worden op de cantatezondagen alleen nog koorpartituren voor de komende twee of drie maanden te koop aangeboden in de Geertekerk. Vanaf het nieuwe seizoen 2011/2012 komt de tussentijdse verkoop door de koorcoördinator te vervallen. U kunt deze bij de vakhandel bestellen, houd wel rekening met levertijden. Kosten koorpartituren: tussen de € 2,- en € 4,-. Op de website van Eduard van Hengel zijn volledige klavieruittreksels (met koorpartijen) van de Bachcantates gratis te downloaden. Deze uittreksels zijn gebaseerd op de oude Bachausgabe en zijn rechtenvrij. U kunt ze dus zonder problemen downloaden, printen en gebruiken, zie Bachcantate-catalogus. Op genoemde website vindt u de documenten in pdf-formaat. Voor het openen van een pdf heeft u een Adobe Reader nodig, klik hier voor het downloaden van deze gratis software. De cantates staan gesorteerd op BWV-nummer, klik op het icoontje noten voor het openen of downloaden van een klavieruittreksel. Behalve de uittreksels worden op deze website nog veel meer interessante downloads aangeboden.

Midi-files voor hulp bij het instuderen

Sinds januari 2013 bieden we bij elke cantate midi-files aan voor hulp bij het instuderen van de koorpartijen. Het zijn begeleidingsbestandjes per koorstem. Vrijwel direct na de cantatezondag staan de midi-files voor de volgende cantate op deze website. U vindt een link in de aankondigingen op de Home van deze website en onder de knop midi-files. Daar staan alle tot nu toe gemaakte bestanden. Ze worden als zip-bestand aangeboden. Link aanklikken, zip-bestand opslaan en vervolgens openen.

Nieuwsbrief

In onze maandelijkse digitale Nieuwsbrief maken we steeds een directe link naar het klavieruittreksel (pdf) en de midi-files van de betreffende cantate in die maand. Op de Home van deze website zijn de artikelen uit de nieuwsbrief tot aan de datum van uitvoering ook te lezen. Kijk voor recente informatie over downloads en eventuele wijzigingen op Home of Actueel. De Nieuwsbrief wordt rond de 20e van de maand verstuurd. Rechtsboven op deze pagina kunt u zich inschrijven voor ontvangst van de Nieuwsbrief door het invullen van uw naam en e-mailadres. Wanneer u zich weer wilt afmelden, kan dat heel gemakkelijk via een link in de nieuwsbrief zelf.