Actueel

Bachs Magnificat zondag 14 september

Na een zomerstop van twee maanden wordt het nieuwe cantateseizoen in de Utrechtse Geertekerk - bij wijze van uitzondering op de tweede zondag van de maand - geopend met de uitvoering van Bachs Magnificat in D (BWV 243), aanvang 19.30 uur. Het koraal 'Lob und Preis sei Gott dem Vater' (uit BWV 10) wordt met het publiek ingestudeerd en als slotkoraal gezongen. De solisten zijn: Esther Burgstra (sopraan 1), Petra Stoute (sopraan 2), Nicky Bouwers (alt), Erik Janse (tenor), Jan Hilbert (bas). Koor en orkest staan onder leiding van Gerrit Maas. Gert Knepper verzorgt de inleiding. Een toelichting vindt u op de website van Eduard van Hengel. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte. Lees meer over Meedoen of Bijwonen.

Dat we in september op de tweede zondag van de maand beginnen, heeft te maken met het Festival Oude Muziek dat nog tot en met 7 september concerten in o.a. de Geertekerk organiseert. Alle overige cantatezondagen van oktober 2014 tot en met juni 2015 zijn weer gewoon op de eerste zondag van de maand.

Programma voor seizoen 2014 - 2015

Het volledige cantateprogramma voor het komende jaar is nu bekend en kunt u vinden op deze website onder Programma 2014-2015. Ook het overzicht van de programmering sinds 1967 is weer bijgewerkt. Wilt u nakijken hoe vaak een cantate door ons is uitgevoerd? Kijk dan bij Archief 1967-heden. U kunt hier 2 pdf's downloaden, op chronologische volgorde en op volgorde van BWV-nr.

Bachcantate zondag 5 oktober

Op zondag 5 oktober wordt in de Utrechtse Geertekerk om 19.30 uur de Bachcantate 'Komm, du süße Todesstunde' (BWV 161) uitgevoerd. Solisten zijn: Nicky Bouwers (alt) en Jonathan Ploeg (tenor). Ook deze keer staat weer een extra werk op het programma: 'Immortal Bach' (Komm süßer Tod - BWV 478) van Knut Nystedt voor a-capellakoor. Koor en orkest staan onder leiding van Gerrit Maas. De inleiding wordt verzorgd door Emanuel Overbeeke. Een toelichting op deze cantate vindt u op de website van Eduard van Hengel. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte. Lees meer over Meedoen of Bijwonen. Wilt u meezingen? Hieronder vindt u extra informatie voor koordeelnemers.

Voor koordeelnemers:

a

Bladmuziek Magnificat, midi-files en indeling sopranen

Voor koorleden die de complete partituur gratis willen downloaden is de directe link naar de pdf: BWV 243. Het slotkoraal om in te studeren met publiek komt uit BWV 10  'Lob und Preis sei Gott dem Vater', link naar de pdf: BWV10-slotkoraal. Voor het openen van een pdf heeft u een Adobe Reader nodig, klik hier om deze gratis software te downloaden.

De overgebleven koorpartituren voor het Magnificat van de voorverkoop in de Geertekerk zijn nu te koop bij Broekmans en Van Poppel in Utrecht.

Midi-files

Wij bieden u hierbij midi-files (geluidsbestandjes) aan voor hulp bij het instuderen van het Magnificat. U kunt ze als zip-bestand downloaden: link aanklikken, zip-bestand opslaan en openen. Het zip-bestand bevat 5 mapjes, voor elke stemgroep een apart mapje, plus een Word-bestand met toelichting. Voor het slotkoraal uit BWV 10 is een apart mapje met midi-files gemaakt: zip-bestand slotkoraal .

Indeling sopranen

Voor de stemgroep sopranen zijn er twee partijen: sopranen 1 en sopranen 2.
Wij willen de sopranen als volgt indelen:
1. Vrouwen met een achternaam die begint met de letters N t/m Z zitten in sopraangroep 1.
2. Vrouwen met een achternaam die begint met de letters A t/m M zitten in sopraangroep 2.

We hebben dezelfde indeling aangehouden als op de uitvoering van december 2012. Echter, heeft u een partij al eerder gezongen in een andere sopraangroep dan waarin u op grond van u achternaam bent ingedeeld, kunt u uiteraard de partij zingen die u al kent. Wij vragen u dat dan wel even per e-mail door te geven aan de koorcoördinatoren Mirjam de Jong en Joke Veldheer via jsbach_utrecht@hotmail.com.